solosex of jezelf vingeren kan elke vrouw leren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

De oorsprong van de wereld
auteur: Jelto Drenth
door: Eveline Brandt


Trouw, 6 oktober 2001,
De seksuoloog Jelto Drenth schreef "De oorsprong van de wereld". Feiten en mythen over het vrouwelijk geslacht over de vrouwelijke seksualiteit door de eeuwen heen.


Al op de eerste pagina stelt de schrijver zelf de hamvraag, alsof hij kritische lezeressen voor wil zijn: ,,Wat voor motieven heeft een man om 'alles te weten over het vrouwelijk genitaal'?'' Waaraan hij een beetje bezorgd toevoegt: ,,Voor je het weet ben je in de ranzige hoek gesitueerd''.
Maar over de motieven van Jelto Drenth komen wij vervolgens niet veel te weten, behalve het -weinig opwindende- feit dat de uitgever hem om dit boek heeft gevraagd. De motieven van de uitgever om een boek vol 'feiten en mythen over het vrouwelijk geslacht' te laten schrijven, laten zich makkelijker raden. Sex sells. En daarbij: het lééft. Zie de Vagina Monologen, die avond aan avond volle zalen trekken.

Jelto Drenth heeft een mooi boek geschreven over 'De oorsprong van de wereld', zoals de titel luidt. Vernoemd naar het beroemde schilderij van Gustave Courbet waarop het 'tussenbeense' van een vrouw zo pontificaal en toch intiem is afgebeeld. Naast de keuze voor deze poëtische titel doet de schrijver ook verder erg zijn best om niet in een 'ranzige hoek' te belanden -op bijna iedere pagina manifesteert hij zich als vrouwvriendelijker dan menig vrouw.

Jelto Drenth is al decennialang als seksuoloog verbonden aan de -met sluiting bedreigde- Rutgers Stichting, befaamd vanwege de vrouwvriendelijke, zelfs feministische hulpverlening. Hij is geen poseur, hij weet gewoon heel veel van zijn onderwerp af, wederom meer dan menig vrouw. ,,Er zit zoveel duisternis en geheimzinnigheid omheen -een soort Bermudadriehoek, waar nooit iemand van terugkomt'', aldus Eve Ensler, schrijfster van de 'Vagina Monologen'. Zij voert vrouwen ten tonele die er nog nooit geweest zijn, 'daar beneden', en niets moeten hebben van hun 'beursje', 'sleuf', 'pruim' of 'voorbips'.

Speciaal voor deze categorie vrouwen verzorgt Drenth een toeristische rondleiding. Gaat u maar liggen, neem een handspiegel... waarop een gedetailleerde beschrijving van de omgeving volgt, compleet met plaatsnamen, geografische ligging en historische achtergronden.

't Is geen overbodige luxe, een vriendelijk boek van een man over het vrouwelijk geslacht. Want er wordt met haar nog altijd zeer hardhandig omgesprongen, door mannen én door vrouwen, zo blijkt uit Drenths huiveringwekkende beschrijvingen van bijvoorbeeld clitoridectomie in landen in Afrika. Maar ook dichter bij huis bevonden en bevinden zich snijgrage gynaecologen en chirurgen, die zich zonder al te veel medische motieven vergrijpen aan schaamlippen, eierstokken (castratie) en baarmoeders.

Het is verbijsterend hoezeer dit cultureel bepaald is. Amerika is het land waar de meeste baarmoeders worden verwijderd: vandaag de dag is een op de drie Amerikaanse vrouwen op haar zestigste haar baarmoeder kwijt, waarbij vaak ook nog de eierstokken zijn 'meegenomen'. In Frankrijk is die verhouding slechts een op de achttien vrouwen. Cijfers voor Nederland geeft Drenth helaas niet, maar die liggen ongetwijfeld dichter bij de Franse dan bij de Amerikaanse.

Interessant is dat ook clitoridectomie in het Westen decennialang de status heeft gehad van een medische ingreep, 'noodzakelijk' bij bepaalde geestesziekten. Een eeuw geleden is in Nederland lang gediscussieerd of de beroemde vrouwenkwaal hysterie nu bij de gynaecoloog, eventueel met mes, of bij de psychiater thuishoorde. Artsen die vrouwen van hun clitoris beroofden wegens hun geestesstoornissen, hadden vaak persoonlijk 'getest' of de vrouw bij clitorisstimulatie wellustig reageerde. Zo ja, dan bevestigde dit de noodzaak van de ingreep.

Naast al dit geweld, schrijft Drenth ook over de eisprong, over vrouwelijke hormonen, menstruatie, bevruchting, zwangerschap, bevalling. Over seksuele opwinding, de G-plek, en de vibrator. Komisch is de beschrijving van de oudste typen vibrators, die van het 'handmixertype'.

Hij beschrijft culturele traditities zoals de maagdelijkheidstest bij moslims en hindoestanen; de afkeer van menstruatiebloed in het joodse geloof (dat daarentegen mannelijk besnijdenisbloed verheerlijkt) en de 'couvade'. Deze traditie in onder meer Turkmenistan schrijft voor dat de vrouw die een kind gebaard heeft, snel weer op de been is en haar werk hervat, terwijl de Turkmeense echtgenoot veertig dagen lang het bed houdt en de kraambezoekers feestelijk ontvangt.

'De oorsprong van de wereld' is een antropologische, historische, biologische en seksuologische bespreking van de geslachtsorganen van de vrouw. In zijn enthousiasme heeft de schrijver zijn onderwerp wel erg -met permissie- breed opgevat. Daarmee is het wat lastig te bepalen voor wie dit boek nu eigenlijk bestemd is. Niet voor jonge meisjes -daarvoor voert het te ver. Niet voor seksuologen -daarvoor gaat het niet ver genoeg. Niet voor historici -daarvoor is het onderwerp te specifiek. Waarschijnlijk wel voor de (zeer geïnteresseerde) leek. Voor allen met een gezonde dosis voyeurisme. En zeker niet alleen voor vrouwen. Want niet alleen is vrouwelijke seksualiteit per definitie interessant voor mannen, daarnaast komen we en passant ook heel wat te weten over de mannelijke seksualiteit en het verschil in opvatting tussen mannen en vrouwen over wat goede seks is. Hoort goede seks voor vrouwen vooral bij een goede relatie, en is matige seks voor hen verontrustend, voor de meeste mannen geldt iets anders, zo weet de seksuoloog: ,,Goede seks is fantastisch; slechte seks is nog altijd best goed''.

Auteur J. Drenth
Uitgever: Arbeiderspers
Rubriek: Seksualiteit
ISBN: 9029513926


Het is een goed ding, om je eigen lijf te leren kennen en te weten hoe je je zelf kunt stimuleren en prikkelen o tot een orgasme te komen.
Er zijn tal van variaties mogelijk en iedere vrouw heeft haar eigen voorkeur.

 

Alles over de vrouwvriendelijke vibrators van Emotional Bliss
Alles over vrouwvriendelijke porno films voor vrouwen
Alle interessante links voor vrouwen verzameld: Annaplaza.nl
Beste porna films in de porna shop van Shespot